Det er overraskende nemt at ansøge om lån til forbrug hos både online-låneudbydere og flere danske banker. Det eneste du skal bruge, er en internetforbindelse og dit NemID. Det, der til gengæld tager længere tid, men er meget vigtigt at gøre, inden du ansøger om et lån, er research og sammenligning af lånetilbud. Når du har fundet det billigste lån eller den bedste kredit, så er selve låneansøgningen lige til at gå til.

Fordele og ulemper ved online-låneansøgninger

Online-pengeinstitutter har som regel standardiserede priser og en fuldt automatiseret ansøgningsproces, der går hurtigt. Det gør det nemt for dig at sammenligne lån på tværs af låneudbydere og vælge det billigste. NemID og e-SKAT gør, at du ikke skal sende nogen form for dokumentation med din låneansøgning. Samtidigt gør det, at du kan få svar på din ansøgning med det samme og få pengene udbetalt samme dag. Det er gennemsigtigt, nemt og hurtigt.

Det eneste farlige aspekt ved online-lån er, at lige så snart du googler dem, så bliver du bombarderet med reklamer, som frister dig til at træffe impulsive beslutninger uden at sammenligne lånene først. På grund af den lynhurtige ansøgningsproces er der mange, der optager online-lån uden at tænke sig om. Bagefter finder de ud af, at markedet var fuldt af lån, der var billigere, men det gik jo så stærkt med reklamen på nettet og ansøgningen.

Fordele og ulemper ved ansøgning om hurtige lån i banken

Flere banker i Danmark har fulgt med udviklingen af hurtige online-lån og kan nu tilbyde tilsvarende lån med en nem ansøgningsproces. Disse lån hedder online-privatlån og hurtige forbrugslån. Bankerne har udviklet låneberegnere på niveau med online-låneudbyderes beregnere, hvor du kan indtaste dit ønskede lånebeløb og løbetid og se dine kommende månedlige ydelser, renter og ÅOP. Ansøgningen tager et par minutter med dit NemID, og du kan få pengene udbetalt med det samme.

Ulempen ved ansøgning om lån online i en bank er, at disse tilbud ikke er udbredt endnu. Derfor kan det være svært at sammenligne hurtige lån på tværs af banker. Man skal ind på hver banks hjemmeside og beregne lånet. Ulempen ved selve lånene (udover ansøgningsprocessen) er, at der altid er etableringsgebyrer forbundet med hurtige lån i banken. Du skal altså betale for at optage et lån. Det vil du ikke opleve blandt online-pengeinstitutter.

Ansøg om lån online i 8 trin

Har du sammenlignet lån og fundet det billigste? Så er det tid til at udfylde online-formularen og ansøge om lån. Først og fremmest skal du besøge din ønskede låneudbyders hjemmeside, hvor du finder en låneberegner.

1. Indtast lånebeløb og løbetid

Indtast dit ønskede lånebeløb og lånets løbetid. Løbetiden er meget vigtig, fordi den afgør, hvor meget du skal betale i renter og ÅOP. Det er ikke alle långivere, der tilbyder gratis indfrielse af lån før tid. Nogle gange risikerer du at binde dig til aftalen i et bestemt antal måneder (for eksempel, minimum 2 år), så det er vigtigt, hvad du indtaster i en låneberegner, inden du ansøger om lån. Undersøg også på forhånd, om du vil kunne indfri dit lån gratis inden fristens udløb.

Hvis du vil se, hvad der bedst betaler sig hos en bestemt låneudbyder, så prøv at lege med forskellige beløb og løbetider og se, hvordan ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) ændrer sig. Ofte vil du kunne se, at ÅOP bliver mindre i takt med, at du forlænger lånets løbetid. Det vil sige, du skal betale mindre pr. år. Men det betyder også, at du skal betale mere samlet set – i hele lånets løbetid – fordi du skal betale over mange år. Vælg, hvad der passer bedst i din situation, og klik på ”Ansøg”.

2. Opret en brugerprofil

Når du har trykket på ”Ansøg”, kommer du videre til en side, hvor du skal oprette en brugerprofil på låneudbyderens platform. Indtast dit navn og dine kontaktoplysninger (oftest et telefonnummer og en e-mailadresse), acceptér betingelser og privatlivspolitikken (beskyttelse af dine personlige oplysninger – GDPR), og opret en kundekonto, så låneudbyderen kan kontakte dig. Tryk på ”Opret”.

3. Besvar långiverens spørgsmål

Nogle gange vil du blive stillet nogle spørgsmål om din husstands samlede økonomi samt hvad dit lån skal bruges til. Bemærk, at dette spørgsmål ikke betyder, at du skal stille sikkerhed i det, du vil bruge de lånte penge til. Når du ansøger om lån uden sikkerhed, så er låneudbyderne pålagt krav om at spørge dig, hvad du vil købe, på grund af lovgivning om bekæmpelse af hvidvask (læs hvidvaskloven hos retsinformation.dk). Besvar disse spørgsmål, og tryk ”Send”.

4. Log ind med NemID

Det næste trin i ansøgning om lån er at logge ind med dit NemID. Ved at gøre det første gang, bekræfter du din identitet, så du kan slippe for at skulle møde op i banken eller hos låneudbyderen. Brug NemID-nøgleapp og godkend din låneansøgning. Du kan bestille et NemID hér og downloade nøgleappen hér.

Hvis du ikke tidligere er blevet stillet spørgsmål om din privatøkonomi og lånets formål, så vil du højst sandsynligt blive bedt om at svare på dem nu. Oftest er det blot 5 spørgsmål om dine indtægter, boligform, hvor mange I er i husstanden, osv. Ansøg om lån ved at godkende alt det, du har indtastet.

5. Giv samtykke til e-SKAT

Når du ansøger om lån, beder de fleste låneudbydere og banker dig om et samtykke til, at de kan hente oplysninger om dig direkte fra eSkat (læs mere om eSkat på skat.dk). Det er denne løsning, der gør, at du ikke behøver at udfylde en masse informationer om din indkomst, som man skulle gøre i gamle dage. Giv dit samtykke, og ansøg om lån hurtigt og nemt.

6. Information om RKI og Debitor Registret

Det kan være, at du bliver spurgt om du er registreret i RKI (Experian) eller Debitor Registret (Bisnode) - de danske registre over dårlige betalere. Men oftest skal du bare krydse af, at du er indforstået med, at låneudbyderen henter information om dig fra disse registre. Låneudbyderens system kontakter registrene digitalt, og den automatiserede proces gør, at du kan få svar på din ansøgning om lån med det samme. Du kan tjekke, om du er registreret i RKI på dininfo.dk. Tjek om du er registreret i Debitor Registret på mindbroplysning.dk.

7. Godkend ansøgningen med dit NemID

Når alle felterne er udfyldt og alle kryds er sat, skal din ansøgning underskrives med dit NemID. Straks efter bliver den sendt til låneudbyderen, og vurderingen af din kreditværdighed går i gang med det samme. På grund af de tilladelser, du har givet pengeinstituttet, bliver alle informationer om dig hentet digitalt på et splitsekund, og låneudbyderens systemer udregner, hvor mange penge de kan låne dig.

8. Godkend din låneaftale

Når du ansøger om lån online, får du svar i løbet af ca. 30 sekunder. Hvis du bliver godkendt til at låne, får du tilsendt en låneaftale, som skal underskrives med dit NemID igen. Læs denne aftale grundigt, inden du skriver under. Pengene bliver som regel udbetalt med det samme eller senest den næstkommende hverdag.

Du har 14 dage til at fortryde dit lån, hvis du ikke får brugt pengene.

Hvad hvis min ansøgning om lån blev afvist?

Nogle gange kan din ansøgning blive afvist af låneudbyderen. Og det kan der være flere grunde til. De hyppigst forekommende grunde til en afvist låneansøgning er:

  • Du har en skjult adresse
  • Du er registreret i RKI
  • Du er ikke dansk statsborger
  • Din økonomi kan ikke bære det pågældende lån

Hvis du har ansøgt om lån online, og din ansøgning blev afvist, så læs vores blogindlæg om afslag på låneansøgning. Der gennemgår vi alle vilkår og betingelser forbundet med en låneansøgning. Vi kigger på, hvorfor låneansøgere bliver afvist, og hvad du skal gøre for at kunne låne penge uden afslag.